torsdag den 10. oktober 2013

Berlin 1

I sidste uge besluttede jeg og en af mine veninder at tage til Berlin. Jeg fandt ud af, at jeg havde ferie i denne uge. Vi fik hurtigt bestilt bus fra Århus til Berlin, og ikke mindst hotel. Vi bor på Hotel California på Ku'damm. Det er fint hotel. Morgenmaden er god. Der er de traditionelle morgenmadsprodukter, salatbord, kødpålæg, ost, røræg m.m., så der er rig lejlighed til at få stillet sin sult, inden man begiver sig ud på dagens sightseeing.

Vi ankom tirsdag, 8/10. Da vi ankom sidst på eftermiddagen, nåede vi ikke andet end at finde vores hotel og finde noget at spise.

Igår, onsdag, tog vi ud til Gedänkstätte Berlin-Hohenschönhausen. Det blev bygget som kantine i 1938 under Nazi-styrer. Efter 2. Verdenskrig blev det overtaget af KGB og omdannet til fængsel. I begyndelsen af 1950'erne overtog Stasi fængslet, som fungerede helt op til 1990 efter Murens fald.

På vej til Hohenschönhausen var vi forbi Denkmal für die Ermorderten Juden Europas og Brandenburger Tor.Vi tog en sporvogn ud til Hohenschönhausen og fandt det hurtigt, da vi var stået. For at se fængslet skal man med på en guidet rundvisning. Det er meget forstemmende at se, hvordan forholdene var i DDR. Efter min tur i Estland i august, kan jeg kun sige, at det har været lige slemt begge steder.
Cellerne var små, og fangerne skulle overholde mange regler, hvilket var nærmest umuligt, hvilket betød at de tit blev straffet. Fangerne blev også tortureret for at få dem til at tilstå forbrydelser, de ikke havde begået. Fangerne vidste ikke, hvorfor de sad i fængsel. Og da der ikke var dagslys i cellerne, vidste fangerne heller ikke hvor længe de havde været fængslet.


I disse biler blev fangerne kørt rundt i timevis. Bilerne var camoufleret, fx som cateringbiler.Forhørslokale i Hohenschönhausen. Når fangerne skulle forhøres, sad de ved døren, således at de ikke kunne smutte ud, hvis døren blev åbnet. Når de blev forhørt, skulle fangerne sidde med hænderne under benene og med fødderne ud mod siden.

I begyndelse vidste omverdenen (også Vesten) besked om fængslet selv om Stasi forsøgte at holde det hemmeligt. Det lykkedes dem imidlertid at holde fængslet hemmeligt, da de byggede en ny afdeling - idet de ændrede bykortene. Så veje og bygninger, der ellers eksisterede, ikke længere fandtes på bykortene. Det er en af grundene til at fængslet først blev lukket i 1990, idet folk ikke kendte til eksistensen af fængslet, da Muren faldt i november 1989.

Vi afsluttede dagen med en tur i Berlins TV-tårn:

- Posting using BlogPress from my iPad
Location:BERLIN

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...