onsdag den 1. august 2012

Udflugt til Worms

Tirsdag kørte vi til Worms. Reformatoren Martin Luther kom til byen 16. april 1521, fordi Worms, Luthersagen mod ham skulle op på Rigsdagen. Kejser Karl V ville sammen med den katolske kirke have, at Luther skulle tilbagetrække sine skrifter. Luthers reformation begyndte i 1517, da han bankede 95 teser mod afladshandel op på Slotskirkedøren i Wittenberg. Men Luther ville ikke tilbagetrække sine skrifter, men mindre han kunne overbevises ud fra Skriften, at han havde taget fejl. Sagen endte med, at han blev dømt fredløs. På rejsen tilbage i Wittenberg, hvor han boede og underviste, blev han "kidnappet" af sine kammerater, som førte ham til borgen Wartburg ved Eisenach. Her sad han skjult i 1521-1522, og mens had sad her, oversatte han Det Nye Testamente til tysk fra græsk på 11 uger.
I Worms har de det største Lutherdenkmal, hvor der omkring Luther står både samtidige, som støttede Luther, bl.a. Kurfyrst Fridriech der Weise og Philip Melanchton, og fire personer, som forsøgte at reformere kirken før Luther. Disse er Johann Huss, John Wycliffe, Girolamo Savonarola og Peter Waldo.

Vi besøgte også den katolske Domkirke i Worms, som er på Unescos Verdensarvsliste.


Inden det var tid til aftensmad gik lidt væk fra centrum, for at finde Worms' Luthertræ. I mange århundreder stod der et Elmetræ på stedet. Det blev plantet i 1500-tallet, og så sent som i 1948 fik træet blade. Idag er der kun stubben tilbage. Den sidder dog ikke direkte i jorden, men er fastgjort rundt om et nyt elmetræ, som er blevet plantet midt i den gamle stub. I den gamle stub er der skåret et relief, som skal minde om træets historie.


Inden turen tilbage til Franfurt var det blevet tid til at skrive postkort og spise.Det var måske ikke verdens bedste måltid (vi fik bolognaisesnitzel), men der var hurtig servering. Så vi kunne køre tilbage til Frankfurt i god tid inden sengetid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...