søndag den 25. august 2013

Estland - Tartu

Vi havde et par dage i Tallinn, hvorefter vi kørte videre til Estlands næststørste by, Tartu. Vi havde lejet en bil, som vi hentede, da vi skulle videre fra Tallinn. Tartu er på mange måder hyggeligere end Tallinn. Tallinn er en smuk by - der er blot det typiske hovedstadstempo, selv der ikke bor mere end 400.000 (den er jo således ikke meget større end en by som Århus).
I Tartu kan man imidlertid mærke en helt anden ro, som tiltaler mig meget. Der bor ca. 100.000 indbyggere. Hvor Tallinn er Estlands økonomiske centrum, er Tartu Estlands kulturelle og intellektuelle centrum. Tartu huser landets ældste universitet, som blev grundlagt i 1632 af den svenske konge, Gustav II Adolf. Estland var kommet under svensk herredømme i 1625.

Statue af Gustav II Adolf.

Tartu Universitet

Skilt, der beretter om Tartu universitets historie. Der var mange skilte overalt hvor vi kom, som fortæller om bygningers historie, og andre, som fortæller om vigtige personer i Estlands historie.

Tartu Universitets hovedbygning.

Rådhuspladsen.

Det skæve hus i Tartu.

Kristjan Jaak Peterson (1801-1822), estisk poet.

Tartus middelalderlig katedral står som ruin i dag. Den ene halvdel af kirken huser Tartu Universitets historiske museum og er således restaureret. Den ligger i en stor park.


Når man går tur i Katedralparken får du øje på to broer. Her er det Englebroen fra 1838.

Og Djævlebroen.

Eduard Wilde og Oscar Wilde.

Vi boede på grænsen til bydelen Supilinn (Suppebyen). Den hedder sådan, fordi vejene har suppenavne. Kvarteret er populært i Tartu, så vi gik hjem den ene aften efter at have handlet ind.

Supilinn.

Jaani Kirik.Vi besøgte KGB-museet i Tartu. Det ligger i en kælder i det såkaldte "Grå hus". Her sad systemkritikere fængslet under Sovjetstyret. Her kan I se, hvor fangerne måtte sove - på træbrædder.

Figur af en KGB-fangevogter.
I disse isolationsceller, som fangerne sad i som ekstra straffeforanstaltning inden de skulle forhøres, måtte de første og anden dag klare sig med ½ l vand og på tredjedagen ½ l suppe og 200 g brød. Her kunne fangerne sidde i 5-10 med meget lidt mad. Indtil de var møre nok til at indrømme, at de var involveret i antisovjetisk virksomhed.Vi besøgte også Nationalmuseet hvor man bl.a. kan se noget af landets fine håndværk.
 
På Nationalmuseet havde de en særudstilling om Hippiebevægelsen i Sovjet, som især havde gode vilkår i Estland, bl.a. fordi de i Estland kunne se finsk fjernsyn og høre finsk radio.Når vi er ude at rejse, er vi gode til at ramme byfesterne. Sidste år var der Mainfest, da vi var i Frankfurt, og i år var der Emajõe festival i Tartu. Emajõe hedder floden, der løber igennem Tartu.

Monument for Fr. R. Kreutzwald

Kalevipoeg - monument til minde for Frihedskrigen 1918-1920. F. R. Kreutzwald skrev eposset Kalevipoeg.

I Tartu har de en meget smuk botanisk have, som vi naturligvis og måtte besøge.

Jaan Tõnnison. Han var en legendarisk statsmand og journalist. Han var statsminister og præsident under Estlands første selvstændighedsperiode og ejede den estiske avis Postimees i perioden 1896-1930.

Monument for Johan Skytte (1577-1645), som var med til at grundlægge Universitetet i Tartu sammen med den svenske konge, Gustav II Adolf.

En af de restauranter, man er nødt til at besøge, hvis man kommer til Tartu er Püssirohukelder. Restauranten ligger i en gammel krudtkælder (heraf navnet). Den blev bygget i 1767 og fungerede som krudtkælder til 1809. Restauranten åbnede i 2000.

En af restaurantens specialiteter er suppe i en brødskål. Så du kan spise suppeskålen med ved, hvis du har lyst. 

Vi har det også med at overvære bryllupper, når vi er ude at rejse. Sidste år var vi vidne til bryllup både i Tronheim og på Malta. I år oplevede vi det så i nærheden af Ruinkatedralen i Tartu. I Estland har de mange flere bryllupstraditioner end os. En af traditionerne går ud på, at brudeparret og gæsterne kører i kortege (efter vielsen i kirken) med brudeparret forrest. De stopper op flere steder, hvor der så foregår diverse lege og aktiviteter. Det var under et af disse stop jeg fik dette billede.
Follow on Bloglovin

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...